Friday, July 15, 2011

selamat datang ke takah dua!

(warkah untuk anakku)
muhammad adib bin maz irwan,
bila engkau sudah boleh membaca apa yang aku tulis ni,
aku tak pasti kau akan pangggil aku ayah/abah/bapa/bapak/atau nama saja.
apa pun, aku coretkan nukilan ini tatkala malam mengemas rumah sewa kita 15/7/2011.
esok aku pulang ke beruas dan lusa insyaalah engkau akan menghirup udara kl pertama kali.
terus terang, berdebar tatkala ini ketika ingin membawa engkau pertama kali ke sangkar kecil sewaan kita di ibukota.
aku masih tak punya kerja tetap (apakah perlunya sebuah pekerjaan tetap?)
hutang ptptn banyak. saman trafik pun banyak - zaman sebelum aku pergi korea dulu.

mampukah aku menyara kita sekeluarga?
tatkala kau membaca ini mungkin kau belum mengenal nilai matawang.
mari aku ceritakan serba ringkas. burger tepi jalan sekarang rm 2.30.
oh ya, aku pernah jual burger tepi jalan waktu lepas spm dulu.
sekejap aja. hangat-hangat tahi ayam. biasalah.
dvd 9(cetak rompak) sekarang harga dia rm 14/15. aku beli filem2 yang rare aja.
aku tak pasti jangka hayat dvd, apa nanti kau mampu lihat filem2 cetak rompak koleksi aku.
aku tak marah sekiranya movie2 citarasa engkau nanti tak sama macam movie2 citarasa aku.
tapi indahlah kalau kita berkongsi citarasa yang sama. sebab nanti kita boleh turun panggung wayang sama2.
 
kalau tatkala kau membaca ini, keluarga kita dah senang sikit, engkau janganlah bongkak.
kalau pula engkau membaca ini keluarga kita miskin tak macam orang lain, aku minta maaf kerana
membawa kau terjebak dalam kancah ini. apapun akan aku struggle agar kau dapat membesar cukup makan dan pakai.

oh ya, aku suka kalau engkau nanti boleh berfikiran rasional.
mari aku ceritakan sikit konsep malaysia(negara yang kau hidup ni) ikut pandangan aku.
bangsa kau adalah melayu.
agama kau adalah islam dan warganegara kau adalah malaysia. 
kat malaysia ada pelbagai bangsa(sekarang nilah)
aku tak pasti nantinya zaman engkau membesar nanti bangsa lain adalagi ke dah tak ada..
manalah tahu ada penghapusan etnik macam zaman hitler ke..serb dgn bosnia ke..
(kalau kau tak faham apa yang aku cakap ni, engkau baca buku sejarah. baca 2-2 perspektif. lepastu engkau pilih)
aku cerita ni, apa yang ada kinilah..

kenapa nada aku macam ni?
kerana isu perkauman tak pernah selesai.

kes terbaru, hari tu bersih 2.0(aku suka fun fair dan karnival..aku pun pergilah..tapi yang bosan2 macam sure heboh aku tak turun..tolong sikit!!!). aku tangkap gambar.
gambar pun aku tak cuci lagi.
nanti kalau gambar jadi, ada rezeki engkau tengok sendiri dari lensa aku.
tapi biasalah, apa yang aku bingkaikan adalah perspektif aku.
biarpun aku hingga kini tak pernah mendaftar pengundi,
menerusi gambar yang aku rakamkan, engkau akan tahu aku berat mana nanti.

bersih mintak pilihan raya adil dan saksama. sebab sekarang tipu undi masih berlaku.
kerajaan yang memerintah, dari merdeka dok guna taktik ni untuk menang pilihanraya.
sebab itu kita negara sekalipun tak pernah tukar parti yang memerintah.
(aku ulang lagi..ni aku ceritakan apa yang berlaku kini..elok lusa aku tak tahu!)
orang yang sokong kerajaan mengata bersih ni kafir+agen yahudi+pengkhianat.
nanti engkau godek youtube dengan facebook punya komen.
masyarakat kita(melayu cina incia=sama!) masih rendah mentaliti dan cara berhujah masih dangkal.
....dan yang kena tipu pun ada yang masih tak tahu diri di tipu. marah-marah orang yang tak kena tipu!

usah engkau ikut jejak masyarakat sekarang yang suka mengkafir-kafirkan orang. 
sebab politik keluarga boleh berpecah belah.

analogi mudah aku, atuk dan tok ma engkau mungkin akan tak bersetuju.
mak cik pakcik engkau pun sama.
kita satu malaysia ni umpama satu keluarga. kalau malaysia sayang anak sulung aja,
anak2 lain tentu makan hati. nanti engkau pikirkan sendiri "makna" malaysia..
sebab makna akan berubah, selari dengan masa.
zaman sekarang makna streotype melayu=pemalas, cina =penipu, india=belit/kaki cong.

kalau boleh aku minta engkau jangan main politik.bila jadi orang politik,
engkau punya perspektif nampak satu jalan aja(juling).
terpulang pada engkau nak suka apa benda+nak sokong parti apapun.
tapi pilih berdasarkan rasional penghujahan yang waras.

kalau kau nak jadi profesional BMX ke, skateboard ke,
peguam ke, doktor ke..engkau cakap sama aku. zaman aku membesar dulu susah.
yang penting apa yang kau buat kau usahakan bersungguh-sungguh.
    
udahlah, kalau cakap soal politik,
sampai bila tak habis.aku tahu engkau nanti advance lebih daripada aku.
zaman engkau ni ntah-ntah porn dah legallise.
mana tak nya. la ni porn politician kita (yang pakai CGI ke real ke) bersepah.
zaman aku dulu kena tgk vhs senyap senyap kat ruang tamu.
engkau bacalah sendiri nanti. Hikayat akan sesuatu yang bergelar kehidupan. 

apapun, aku nak engkau tahu selama hampir 2 bulan engkau lahir ni aku sayang engkau!
..aku dok rasa lambat sangat engkau membesar.
dalam pada itu aku sangat takut memikul tugas membesarkan kau ni.
tapi dengan selambanya aku akan redah juga(aku kawin dengan mak engkau pun aku redah aja!)
.... dan aku mengucapkan selamat datang ke takah dua!

p/s- nama engkau emak engkau yang pilih! aku tak ambil pusing sangat. yang penting nantinya adalah hati engkau! moga2 tak penuh noda macam hati aku sudahlah!
(engkau google benda2 yang boleh mengotorkan hati..bukan asap rokok faham!)

2 comments:

eni saad ali said...

adib pening!ngeee~

oih-ieja! said...

haa...kantoi tgk porn kt umah senyap2 eh?hihihihi... ;p
kasi tau mama!!!