Saturday, June 21, 2008

esok balik..
duit tinggal tambang shuttle ke incheon..
takpe..asal ada rokok..

di bawah ini bukan karangan gua..tapi begitu bermakna(awek gua kasi gua, aduh menikam)..maka aku lampirkan di ruangan ini ..Surat yang tak pernah sampai


Suratmu itu tidak akan pernah terkirim, kerana sebenarnya kamu hanya ingin berbicara pada dirimu sendiri..kamu ingin berdiskusi dengan angin, dengan nyamuk2 yang cari makan, dengan malam, dgn detik jam…tentang dia.

Dia, yg tak pernah kamu mengerti. Dia racun yang membunuhmu perlahan. Dia, yang kamu reka dan kamu cipta.

Sebelah darimu menginginkan agar dia datang, membencimu hingga dia mendekati gila, mentertawakan segala kebodohannya, kekhilafannya utk sampai jatuh hati padamu, menyesalkan magik yang datang secara naluriah setiap kali berjumpa. Akan kamu kirimkan lagi setiap tulisannya, dari mula nota sebaris sampai doa berbait2. Dan, gatallah pipi kerana geli. Bukti bahawa kalian pernah saling tergila2. Semoga ia pergi dan tak pernah menoleh lagi. Hidupmu, hidupnya, pasti akan lebih mudah.

Tapi sebelah dari kamu menginginkan agar dia datang, menjemputmu, mengaminkan kalian, dan utk kesekian kali, jatuh hati lagi, segila2nya, sampai batas gila dan waras pupus dalam kesedaran murni akan Cinta. Kemudian mendamparkan diri kalian di sebuah alam tak di kenali utk membaca ulang semua kalimat, mengenangkan setiap inchi perjalanan, perjuangan, dan ketabahan hati. Betapa sebelah dirimu percaya bahawa setitis air mata pun akan di hitung. Tak ada yang mengalir membazir. Segalanya pasti bermuara di suatu samudera yg tak terbatas, lautan yang bersanding sejajar dengan cakrawala…dan itulah tujuan kalian.

Kalau saja hidup tidak berevolusi, kalau saja sebuah momen dapat selamanya menjadi topik tanpa terganggu, kalau saja kekuatan kosmik mampu kejung di satu titik, maka..tanpa ragu kamu akan memilih satu detik bersamanya utk di abadikan..cukup satu.

Satu detik yang segenap keberadaannya dipersembahkan utk bersamamu, dan bukan dengan ribuan hal lain yg menanti utk dilirikkan pada detik berikutnya. Betapa kamu rela membatu utk itu.

Tapi hidup ini cair. Semesta ini bergerak. Realiti berubah. Seluruh simpul dari kesedaran kita berkembang mekar. Hidup akan mengikis apa saja yang memilih diam, memaksa kita mengikuti arus agungnya yang jujur tapi penuh rahsia. Kamu tidak terkecuali.

Kamu takut.
Kamu takut kerana ingin jujur. Dan kejujuran membuatkan kamu mulai ragu.

Dialah sebahagian terbesar dalam hidupmu, tapi kamu cemas.‘sejarah’ mulai tergantung di atas kepala. Sejarah kalian. Konsep itu menakutkan sekali.

Sejarah memiliki tampuk istimewa dalam hidup manusia, tapi tidak lagi melekat kukuh pada realiti. Sejarah seperti awan yg nampak padat berisi tapi ketika di sentuh menjadi embun lembut.

Senariao perjalanan kalian mengharuskan kamu utk sering menyejarahkannya, merakamkannya, lalu diulang tayang di kepala kamu sebagai Sang kekasih Impian, sang tujuan, sang inspirasi bagi segala mahakarya yang dimuntahkan dek dunia. Sementara dalam setiap detik yang berjalan,kalian musafir yang tersesat di padang. Berjalan dengan kompas masing2. Sesekali kamu bertemu berusaha saling tolenransi atas nama cinta dan perjuangan yang ‘tak boleh di sia2kan’. Kamu sudah membayar terlalu mahal utk perjalanan ini. Kamu pertaruhkan segalanya demi yang kamu rasa benar. Dan mencintainya menjadi kebenaran tertinggi.

Lama baru kamu menyedari bahawa pengalaman merupakan bahagian yg tak boleh dipisahkan dari hubungan yg di ikat oleh seutas perasaan mutual.

Lama bagi kamu utk berani menoleh ke belakang, menghitung, berapa banyakkah pengalaman nyata yang kalian alami bersama?

Sebuah hubungan yg dibiarkan tumbuh tanpa peraturan akan menjadi hantu yg tidak menjejak bumi, menjadi hutang moral, waktu, perasaan serta perkiraan kalkulatif antara dua pihak.

Cinta perlu dipelihara. Bahawa di dalam jatuh bangunnya yang serba mengejutkan, cinta ternyata masih memerlukan mekanisme agar ia mampu bertahan.

Cinta yang sudah dipilih sebaiknya diikutkan pada setiap langkah kaki, melekatkan jemari, dan berjalanlah bergandingan..kerana cinta adalah mengalami…

Cinta tak hanya fikiran dan kenangan. Lebih besar, cinta adalah dia dan kamu. Interaksi. Perkembangan dua manusia yang terpantau agar tetap harmonis. Kerana cinta pun hidup dan bukan Cuma maskot utk disembah sujud.

Dia, yang tak pernah menyimpan gambar rupamu, pasti tidak tahu apa rasanya menatap gambar kekasih..membayangkan rasa sentuh dari helai rambut, rasa hangat tubuh yang kamu hafal betul suhunya.

Dan kamu hanya boleh berkonsi kesedihan itu, ketidak relaan itu, kelemahan itu, dengan nyamuk2 yang putus asa, dengan malam yg menunggu pagi…

Sampai pada halaman kedua suratmu, kamu yakin dia akan faham, atau setidak2nya setengah faham. Sebahagian dari kamu yang merasa bertanggungjawab atas semua yang sudah kalian bayar demi mengalami perjalanan sedasyat itu. Dirimu yang kecil, tapi keras kepala, memilih utk tidak ikut pergi bersama yang lain, menetap utk menemani sejarah.

Mungkin, suatu saat apabila sekelumit dirimu itu mulai kesepian dan bosan, ia akan berteriak ingin pulang. Dan kamu akan menjemputnya lalu membiarkan sejarah membentengi dirinya dengan tembok tebal yang tak lagi boleh ditembus. Atau mungkin, ada suatu keajaiban mampu menguak kekeruhan ini, jadilah ia seperti kompas, bintang selatan…yg menunjukkan jalan pulang bagi hatimu utk akhirnya menemuiku.

Aku, yg merasakan apa yg kamu rasa. Yang ingin utk mengalami. Aku yang telah menuliskan surat2 cinta padamu. Surat2 yang tak pernah sampai.